Van Hagi-manifestatie naar Hagi-dagen

Dit jaar is het zestig jaar terug dat de voordien zelfstandige gemeenten Giessendam en Hardinxveld werden samengevoegd tot één gemeente. Samenvoegen heette dat toen nog. Nu zou je dat een andere, wat omfloerste, naam geven, zoals fuseren of samenwerken… 

Om die samenvoeging te vieren was er in september 1957 een grootse manifestatie. Op het haven- en industrieterrein van Boven-Hardinxveld kwamen ondernemers en verenigingen bij elkaar om te laten zien wat de nieuwe gemeente te bieden had. Zich in beursvorm presenteren aan iedereen die het wilde ervaren. Burgemeester Brinkman noemde in dat verband de bloeiende industrie, nijvere ambachtslieden, zeer gevarieerde middenstand en een arbeidende bevolking, die weet wat aanpakken is. 

De letters HAGI stonden niet alleen voor de eerste twee letters van de beide gemeenten, maar vooral ook voor Handel, Ambacht, Gemeente en Industrie.  

Gedurende de manifestatie was er elke dag iets bijzonders. Zo was donderdag 19 september de openingsdag, die eindigde met een feestavond. Ook was er de dag van het toerisme, de dag van de industrie, een jeugddag, de dag van de gemeenten, een dag van de verenigingen en nog veel meer.  

Tijdens zijn installatie heeft de huidige burgemeester D.A. Heijkoop aangekondigd om dit jaar, in 2017, iets te willen organiseren om het zestig jarig bestaan van Hardinxveld-Giessendam te vieren. Een diamanten bruiloft, zoals dat heet. Want Hardinxveld en Giessendam samenvoegen had alles weg van een huwelijk. Een verstandshuwelijk weliswaar, maar die samenvoeging heeft aangetoond dat ook een verstandshuwelijk kan leiden tot onderlinge liefde.


Foto Brinkman op Scooter:

Brinkman op scooter 

Gemeente Auto
Gemeente Auto