Doop van Gorinchem XI bij Damen Shipyards Hardinxveld

Stuurwiel1 maart 2012

Mooie woorden, en iedereen heeft gelijk en uit het hart gesproken en dan moet je nog. Dus ben ik maar even gaan bladeren in het boekje  geschreven door Theo Vos met als titel “venten en vrijen aan de overkant”.

Maar volgens mij was het meer vrijen dan venten met handel over en weer en wat het vrijen betreft is het geen toeval dat het café aan de overkant “de Vrouwenhemel” heet dus het zal  wel aan de Werkendamse vrouwen gelegen hebben. Men zei  toen ook “wat je van de overkant haalt is lekker” maar het maakt natuurlijk wel uit aan welke kant je staat als je dat roept.

En dan kom je toch tot de ontdekking dat het niet zomaar een pontje is en straks was, al sinds 1368 heen en weer met roei en zeilboten, bij goed weer duurde de overtocht 20 minuten en bij slecht weer 3 kwartier.

Maar dan ga ik een stuk verder in de tijd want ik wil wel de aandacht vasthouden, op 16 oktober 1935 is de aanbesteding van de huidige Veerdienst III en er zijn 9 gegadigden, waarvan 3 uit Hardinxveld Scheepswerf De Hoop, De Holland en De Merwede en de duurste is scheepswerf Meyer uit Zaltbommel met 6200 gulden en de goedkoopste is scheepswerf Boot uit Alphen a/d Rijn met 4385 gulden en die heeft ook de opdracht gekregen want ook toen was er crisis en men zat te springen om werk en de concurrentie was moordend.

Bij hoogwater moest het veerpersoneel vaak halsbrekende toeren uithalen zoals passagiers op de rug nemen om ze droog op de wal af te zetten of de veerbazen het leuk vonden wordt niet vermeld maar ik  heb gehoord dat er bij hoog water geloot moest worden wie er ging varen  en wie op je rug ging !!

Nog even iets over de tarieven die natuurlijk niet gelijk zijn gebleven ook straks niet bij de nieuwe  Gorinchem XI, hoewel we het daar nog even over moeten hebben maar gezien de verhoudingen komen  wij daar zeker uit. In 1968 was het zo;

*honden, bokken, biggen niet op wagens geladen : 15 cent

*een voertuig op twee wielen met paard of ezel : 90 cent
 (waarom een ezel niet goedkoper was ???)

*een mand met biggen : 40 cent

* Speciale overtocht voor bijvoorbeeld bruiloften : 5 gulden

Ook Werkendam is blij met de nieuwe boot en wij hopen  alleen maar op veilige over tochten met dank aan de gemeenteraadsleden du Burck en van Breugel die de aanstichters zijn van ons samen zijn.

Dank daarvoor.
Wim de Jong, wethouder Werkendam