Bestrating Peulenstraat al 375 jaar oud

Peulenstraat Hardinxveld-GiessendamBESTRATING PEULENSTRAAT AL 375 JAAR OUD

Het zich naar het zuiden begevende centrum van Hardinxveld-Giessendam is volop in ontwikkeling. De afgelopen maanden is er een kolossaal gebouw uit de grond omhoog gerezen. Daarin worden straks naast een groot aantal appartementenbewoners ook winkelvoorzieningen gevestigd. Daarom heen wordt straatwerk aangebracht. Dichtbij de plek die al in 1634 van straatstenen werd voorzien, meer dan 375 jaar terug.

In het verleden kwam het vaak voor dat centra van dorpen al in een vroeg stadium werden bestraat. Daar woonden de notabelen en de gegoede burgerij. Die moesten buiten kunnen lopen zonder vuile schoenen te krijgen. ‘Over straat lopen’, zeggen we nog. Wat verder weg was dit niet zo belangrijk. Daar liep de plaatselijke bevolking toch op klompen. Daar werden de ontstane gaten in het wegdek dat uit een laagje grind bestond, één of twee keer per jaar opgevuld. Daar moest men het dan maar mee doen.

Die straatstenen van weleer, zullen er ongetwijfeld anders hebben uitgezien dan we heden te dagen bij de doe het zelf markten kunnen kopen. Wellicht zal hun uitvoering dicht bij de hedendaagse gebakken klinkers hebben gelegen. Van die mooie diep donkerrode klinkers, die als ze tegen elkaar worden geslagen zo’n specifiek geluid voortbrengen. Hopelijk worden die ook weer gebruikt als de Peulenstraat in het kader van de huidige vernieuwing en aanbouw van een zuidelijk gedeelte onder handen wordt genomen. Dat past veel beter bij zo’n Peulenstraat dan betonstraatstenen, die tegenwoordig in alle mogelijke kleuren verkrijgbaar zijn, ook minder mooie kleuren.

Gebakken klinkers ogen mooi, stralen warmte en rust uit, liggen stevig, zijn zo hard dat beschadiging nauwelijks voorkomt. Ze zijn er in verschillende formaten. Waaltjes, dikformaten, klinkerkeien. Ze ogen ook heel mooi in combinatie met de hier en daar nog aanwezige natuurstenen stoepen voor de panden. Deftig straatwerk, voor een deftig dorp. Net zoals in 1634, toen er gestraat werd, de Peulenstraat rondom de Dam, op de stoep van de Achterdijk (nu Kerkweg) en in de dorpsstegen rondom de Dam.